Pandemia a odżywianie
Czas epidemii i związany z tym przymus siedzenia w domu nie sprzyjają utrzymywaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Mamy więcej wolnego czasu,
Co jest najistotniejszego w diecie naszych maluchów?
Czy zastanawiacie się czasem w jaki sposób można przemycić dzieciom więcej witamin i minerałów wraz z jedzeniem? Co jest najistotniejszego
Naturalna odporność organizmu – zioła
Zima jest okresem w którym częściej niż w innych porach roku jesteśmy atakowani przez różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dodatkowo
Dlaczego warto moczyć orzechy?
The small round table in the dinette may be great for casual meals with your family, but inviting overnight guests
Aflatoksyny – toksyczna żywność
The small round table in the dinette may be great for casual meals with your family, but inviting overnight guests
Jogurt i kefir kokosowy – czy warto je jeść?
The small round table in the dinette may be great for casual meals with your family, but inviting overnight guests
Jak dbać o mikrobiom jelitowy?
Czy wyrzucasz żywności z małą ilością pleśni? Czy tylko zdejmujesz ją z wierzchu a resztę zjadasz?? Czy jesteś pewna, że
Wegetarianizm, a zbilansowana dieta
Czy wyrzucasz żywności z małą ilością pleśni? Czy tylko zdejmujesz ją z wierzchu a resztę zjadasz?? Czy jesteś pewna, że
Zamienniki soli kuchnnej
Czy wyrzucasz żywności z małą ilością pleśni? Czy tylko zdejmujesz ją z wierzchu a resztę zjadasz?? Czy jesteś pewna, że
Czy warto stosować słodziki?
Coraz większe zainteresowanie substancjami słodzącymi doprowadziło do pojawienia się wielu pytań oraz kontrowersji dotyczących bezpieczeństwa spożywania słodzików. Przeczytaj więcej w
Stewia – naturalna słodycz
Stewia jest substancją słodzącą wytwarzaną z rośliny Stevia rebaudiana naturalnie rosnącej w Ameryce Łacińskiej. Jest bardzo łatwa w uprawia dlatego
Zdrowe zamienniki cukru, który wybrać?
Nadwaga i otyłość są chorobą cywilizacyjną XXI wieku, problem ten nie dotyczy już tylko dorosłych, ale w dużej mierze dzieci.
Który tłuszcz do smażenia wybrać?
Smażenie, choć nie jest najzdrowszą obróbką termiczną żywności, zdecydowanie jest najczęściej stosowaną. Stosowaną nie tylko w warunkach domowych, ale także
Czy w zdrowej diecie znajdzie się miejsce na pieczywo?
Pieczywo jest podstawowym produktem w naszej diecie i choć według statystyk GUS (Główny Urząd Statystyczny) jego spożycia spada, dla wielu
Błonnik i jego znaczenia dla zdrowia
Spis treści: Czym jest błonnik? Rozpuszczalny czy nierozpuszczalny, który lepszy? Gdzie znaleźć błonnik? Dlaczego błonnik jest ważny w diecie? Jak
Dynia – rodzaje i wartości odżywcze + przepis na makaron z dynią
Zanim przejdziemy do przepisu na makaron z dynią, kilka słów na temat tego warzywa i jego rodzajów. Dynia jest warzywem
Węglowodany – czym są i gdzie ich szukać?
Węglowodany to grupa produktów spożywczych, które stanowią jedno z podstawowych źródeł energii w diecie. Z chemicznego punktu widzenia to związki
Tłuszcze w diecie i ich rola
Tłuszcze w diecie są jednym ze źródeł dostarczanej energii (oprócz węglowodanów i białek), jednak niezbilansowana konsumpcja tłuszczu może być przyczyną
Czym jest indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który mówi nam jak bardzo wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów z