Naturalna odporność organizmu – zioła

Naturalne wzmacnianie odporności za pomocą niektórych ziół

Zima jest okresem w którym częściej niż w innych porach roku jesteśmy atakowani przez różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dodatkowo w tym czasie znacznie zmniejsza się dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców. Skutkuje to zmniejszoną podażą witamin i minerałów, co dodatkowo osłabia naszą odporność. W tym trudnym czasie ratunkiem pozostają dla nas świeże zioła, które zawsze mogą gościć u nas w kuchni. Zioła posiadają nie tylko właściwości smakowe i zapachowe, ale przede wszystkim wykazują silne działanie bakterio i wirusobójcze. Przykładowymi substancjami działającymi antybiotycznie w roślinach są fitoncydy. To one odpowiadają za bakteriobójcze właściwości cebuli, czosnku czy chrzanu, ale co ciekawe w dużych ilościach możemy znaleźć je również w świeżym tymianku i kolendrze, które będą równie skuteczne, a nie będą pozostawiały po sobie nieprzyjemnego zapachu. Tymianek waz z szałwią zawierają tymol- jest to substancja hamująca wytwarzanie aflatoksyn, czyli jednej z najbardziej rakotwórczej substancji wytwarzanej przez pleśnie. Ponadto substancja ta działa zabójczo m.in. na E.coli, S. aureus czy K. pneumoniae. Innym ziołem, które może towarzyszyć nam w doniczkach przez cały rok, a na co dzień wykorzystywanym do leczenia problemów trawiennych, wzdęć i zaparć jest mięta. Jej mniej znanymi właściwościami są te antybakteryjne i antywirusowe. Działa ona przede wszystkim na bakterie, które wywołują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w tym Salmonellę czy E.coli. Świeża bazylia i tymianek są rewelacyjnym źródłem flawonoidów tzn. przeciwutleniaczy neutralizującymi reaktywne formy tlenu, hamującymi wolne rodniki, posiadającymi również zdolności antywirusowe, grzybo i bakteriobójcze. Zioła takie jak: pietruszka, koper, lubczyk czy kolendra oddziałują nie tyle na atakujące nas patogeny, co na pracę samego układu odpornościowego. Zawieją one m.in. fitaminy wzmacniające odpowiedź autoimmunologiczną organizmu, ale również chronią przed nowotworami i schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Musimy jeszcze pamiętać, że to właśnie natka pietruszki jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, prowitaminy A, chlorofilu oraz magnezu. Jest ona doskonałym dodatkiem nie tylko do zup, ale również do kanapek czy sałatek.

Zamiast faszerować się suplementami wzmacniającymi odporność organizmu warto jest skłonić się w stronę tego co dała nam natura, bo tylko ona wie co dla nas jest najlepsze.