Dlaczego warto moczyć orzechy?

Dlaczego warto moczyć orzechy?

Wszyscy wiemy o tym doskonale, że orzechy są zdrowe. Dostarczają bardzo ważnych dla nas nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnik regulującego pracę jelit, witaminy: głównie E oraz z grupy B, a także składniki mineralne takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas i cynk. W zależności od gatunku orzechów proporcje cennych składników są różne. Według zaleceń FDA (Food and Drug Administration) codziennie powinniśmy jeść ok. 42 g orzechów (jedna większa garść) w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Mogłoby się wydawać, że najzdrowiej jest jeść orzechy świeżo wyjęte z łupiny. Jednak tak do końca nie jest. Niestety spożywając świeże orzechy nie jesteśmy w stanie dobrze wchłonąć minerałów w nich zawartych. Wszystko to przez kwas fitynowy, który naturalnie zawierają. Na szczęście mamy sposób, by skutecznie zmniejszyć jego ilość. Takim sposobem jest moczenie orzechów w wodzie przez 8-10 godzin. Badania pokazują, że z orzechów niemoczonych wchłaniany ok 40% minerałów z namoczonych prawie 100%, więc różnica jest istotna.

Jakie korzyści płyną z moczenia orzechów?

  • przyswajalność minerałów- podczas namaczania orzechów dochodzi do aktywacji fitaz, czyli enzymów hamujących działanie kawasu fitynowego. Enzymy te rozkładają kwas fitynowy zwiększając dostępność fosforu, żelaza, cynku, wapnia, magnezu i manganu. Najlepszymi warunkami do moczenie jest temperatura między 45 a 65 ° C oraz wartości pH między 5 a 6. Zatem, aby uzyskać szybszy i lepszy efekt warto trochę zakwasić wodę dodając np. sok z cytryny lub trochę octu jabłkowego.
  • mniejsza twardość- namoczone orzechy są bardziej miękkie, co ułatwia spożywanie ich przez dzieci oraz osoby starsze mające problem z uzębieniem
  • strawność- orzechy które były moczone są bardziej lekkostrawne, nie obciążają układu pokarmowego, można je dodawać w niewielkiej ilości nawet do w diety w której należy odciążyć pracę wątroby
  • smak – są smaczniejsze i mają bardziej delikatniejszy smak
  • twardość- moczone orzechy są miększe, łatwiej jest z nich zdjąć skórkę a następnie blendować w przypadku, gdy chcemy dodać je do koktajlu lub zrobić np. masło orzechowe
  • wypłukanie z soli- np. pistacji, może wykorzystać je wtedy np. do wypieków

Namaczanie orzechów – najzdrowsza procedura:

  • zdejmujemy skorupkę z orzechów
  • dokładnie płuczemy w wodzie
  • umieszczamy orzechy w misce
  • zalewamy orzechy letnią wodą (proporcja 1:2, czyli jeszcze raz tyle wody co orzechów), możemy dodać trochę soku z cytryny lub octu jabłkowego jeśli chcemy przyśpieszyć reakcję
  • zostawiamy orzechy np. na noc
  • odsączamy i spożywamy ze smakiem i dla zdrowia

Uwaga: Nie należy przechowywać prędzej moczonych orzechów ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju pleśni. Wodę która zostałam z moczenia orzechów możemy wykorzystać do podlania kwiatów.