Dieta Low Fodmap – Jadłospis 7-dniowy

69,99

Jadłospis przeznaczony dla osób z problemami ze strony układu pokarmowego jak wzdęcia, biegunki, zaparcia czy przelewanie w brzuchu. Przed zastosowaniem jadłospisu należy zapoznać  się z informacjami na temat samej diety. Nie jest to dieta dla każdego i nie jest to dieta na całe życie. Więcej informacji znajdziesz w tym wpisie: Dieta Low Fodmap – Dla kogo? Co jeść? Czego nie jeść?


Czym wyróżnia się jadłospis Low Fodmap na tle innych dostępnych jadłospisów?

  • pomimo wielu ograniczeń jadłospis jest zróżnicowany pod względem smaku i produktów spożywczych. Jest to bardzo ważne, aby na diecie low fodmap, możliwie jak najbardziej odżywiać mikroflorę jelitową
  • często posiłki gotujemy na dwa dni, aby nie tracić zbyt dużo czasu na gotowanie
  • w diecie znajdują się wskazówki jak robić zakupy i jak gotować, aby nie wyrzucać żywności
  • oprócz planu posiłków w jadłospisie znajduje się lista zakupów
  • oraz dokładna lista produktów, które można spożywać bez ograniczeń, z ograniczeniami (podane z dokładną gramaturą) oraz te których powinno się unikać w I i II fazie diety. Aktualna lista zgodna z zaleceniami Monash University twórców diety Low Fodmap

Dieta dostępna jest w trzech kalorycznościach:

  • 1650 kcal
  • 1800 kcal
  • 2000 kcal
Clear

Cierpisz z powodu uporczywych wzdęć, zaparć czy biegunek? A może masz już diagnozę i wiesz, że powinieneś/aś zastosować dietę Low Fodmap? Dieta Low Fodmap została stworzona z myślą dla osób z Zespołem Jelita Drażliwego (IBS).

FODMAP, czyli fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole. Jest to grupa węglowodanów krótko łańcuchowych, szybko fermentujących. Do tej grupy należy: fruktoza, laktoza, fruktany, galaktany oraz poliole. Dieta ta jest dedykowana osobom cierpiącym na takie choroby jak: zespół jelita drażliwe czy nieswoiste choroby zapalne jelit. Celem wprowadzenia tej diety jest identyfikacja tych produktów, które nasilają objawy choroby. Przed sobą masz zdrowy, zbilansowany 7-dniowy jadłospis, który jest I etapem diety LOW FODMAP polegający na ograniczeniu wymienionych wcześniej węglowodanów, który powinien trwać od 2 do 6 tygodni (więcej na temat diety przeczytasz tu: Dieta Low Fodmap – Dla kogo? Co jeść? Czego nie jeść?)

Dieta Low Fodmap, z czego składa się jadłospis?

Na diecie low fodmap ograniczamy dużą ilośc produktów, które są źródłem błonnika w naszej diecie, dlatego ważne jest, aby dieta była możliwie jak najbardziej urozmaicona i dbała o jego zalecaną podać. To, że jakiś produkt jest niewskazany na diecie low fodmap nie oznacza, że powinniśmy go unikać. Często problem stanowi ilość, a nie sam produkt. W diecie znajduje się dokładna gramatura produktów, które są dozwolone i nie powodują objawów ze strony układu pokarmowego. Lista bazuje na aplikacji Monash University, autorów diety Low Fodmap.

Często posiłki gotujemy na dwa dni, ze względu na to, aby nie tracić zbyt dużo czasu na gotowanie. Oprócz tego w diecie znajduje się lista zakupów, która pozwoli Ci na szybkie zakupy. Wszystkie produkty, które znajdują się w jadłospisie bez problemu dostaniesz w większych marketach.

Dodatkowo w jadłospisie znajdują się wskazówki jak gotować i jak robić zakupy, aby nie marnować żywności.

Przykładowe posiłki, które znalazły się w 7-dniowym jadłospisie low fodmap

  • Waniliowa owsianka z malinami i borówkami
  • Kanapki z pastą jajeczną, rzodkiewką i kiełkami
  • Kurczak curry z mleczkiem kokosowym
  • Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
  • Krem z marchewki z masłem orzechowym
  • Bruschetta z mozzarellą

Jadłospis również nada się dla osób na diecie wegetariańskiej, wystarczy, że zamienisz mięso na tofu.

Po wrzuceniu diety do koszyka i opłaceniu jej w ciągu 48 godzin wysyłamy gotowy e-Book na podany przez Państwa mail. Jeśli nie wiesz, czy te przepisy są właściwe dla Ciebie to napisz do nas, a pomożemy rozwiać Tobie wszystkie wątpliwości.

Waga 10 kg
Wymiary 10 × 10 × 10 cm
Kaloryczność

1650 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal

BMR, czyli Basal Metabolic Rate, a właściwie podstawowa przemiana materii. Określa podstawowy wydatek energetyczny jaki ponosi nasz organizm w celu zapewnienia podstawowych funkcji życiowych takich jak: praca układu oddechowego, układu krążenia, utrzymanie temperatury ciała, budowa tkanek.

    W celu wyliczenia prawidłowej wartości BRM należy uwzględnić:

  • Wagę
  • Wzrost – podaj aktualną masę ciała
  • Wiek – szybkość przemiany materii spada wraz z wiekiem. Dlatego zapotrzebowanie energetyczne wraz z wiekiem spada
  • Płeć – zapotrzebowanie kaloryczne jest większe u mężczyzn niż u kobiet, ze względu na inną budowę ciała (u kobiet jest proporcjonalnie więcej tkanki tłuszczowej niż tkanki mięśniowej)

WAŻNE!!! Wskaźnik nie powinien być używany przez kobiety w ciąży, osoby starsze oraz dzieci.

Poza podstawowymi czynnikami wymienionymi powyżej należy uwzględnić aktywność fizyczną, ponieważ wraz ze wzrostem aktywności fizycznej wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. W momencie gdy uzyskamy wartość BMR należy go przemnożyć przez wartość aktywności fizycznej PAL opisany w poniższej tabeli.

Wartość aktywność (PAL) Stopień aktywności
1,2 Niska aktywność Praca siedząca + 1-2 treningi w tygodniu
1,5-1,6 Średnia aktywność Praca siedząca + 3-4 treningi w tygodniu
1,7-1,8 Wysoka aktywność Praca fizyczna + 3-4 treningi w tygodniu
1,9-2,2 Bardzo wysoka aktywność Osoba trenująca codziennie

Wynik otrzymany z kalkulatora należy pomnożyć przez prawidłowy współczynnik aktywności.

Na zakończenie procesu wyliczania BMR należy zadać sobie pytania. Co chcemy osiągnąć? Jeżeli chcesz zgubić parę zbędnych kilogramów to od uzyskanego wyniku odejmuj około 200-300 kcal. Jest to bezpieczna ilość kalorii, która pozwoli Ci zgubić około 0,5-1 kg w ciągu tygodnia. Z drugiej strony jeżeli Twoim celem jest przybranie kilku kilogramów to dodaj do wyniku około 200-300 kcal.

18-10-2024

Back to Top
Dieta dodana do koszyka