Dieta Low FODMAP to podejście żywieniowe, które skupia się na eliminacji lub ograniczeniu spożycia pewnych rodzajów węglowodanów fermentujących, znanych jako FODMAPs (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols). Dieta ta jest szczególnie polecana dla osób cierpiących na zespoły jelita drażliwego (IBS) oraz innych schorzeń związanych z nietolerancją niektórych składników spożywczych, więcej na ten temat przeczytacie tu: Dieta Low Fodmap – Dla kogo? Co jeść? Czego nie jeść?
Pomimo mocno ograniczonej ilości produktów na diecie Low Fodmap, powinniśmy dbać o jej różnorodność. W ramach tego artykułu przedstawimy prosty przepis na sałatkę jarzynową zgodną z listą produktów dozwolonych Monash University, twórców owej diety.
Składniki na sałatką jarzynową – przepis low fodmap
Produkty, na których bazuje ta sałatka są dozwolone w dowolnej ilości. Możesz dostosować proporcje do własnych preferencji, oprócz tych produktów, które mają podaną ilość w nawiasie (dozwolona ilośc na posiłek). Zwróć uwagę, że nie znajdziesz tu takich produktów jak np. jabłko czy cebula, które są zaliczane do produktów o wysokiej zawartości fodmaps.
- Marchew
- Ziemniaki
- Jajka
- Pietruszka
- Seler
- Ogórki korniszony
- Sól, pieprz
- Musztarda dijon
- Majonez GoVege (dostępny w biedronce)
Dodatki
- Ciecierzyca konserwowa (do 30g)
- Pieczywo bezglutenowe / lub z mąki pradawnej ab
- Szynka (bez cebuli i czosnki w składzie)
- Szczypiorek
Przygotowanie
- Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obierz i ugotuj.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Wszystkie warzywa i jajka pokrój w kostkę.
- Warzywa dopraw solą i pierzem. Dodaj musztardę i majonez.
- Możesz zjeść z dodatkiem plasterków szynki i ciecierzycy, aby zwiększyć ilośc białka w posiłku oraz pieczywa i posypać szczypiorkiem.
Jeśli spodobał Ci się przepis i szukasz gotowego i zbilansowanego jadłospisu low fodmap
Zerknij na nasz jadłospis dostępny w sklepiku: 7-dniowy jadłospis Low Fodmap