Makaron tagliatelle z brokułami

tagliatelle z brokułami - przepis - dietetyczne przepisy - dietetyczne obiady

Zdrowa i szybka propozycja obiadowa, która idealnie sprawdzi się zarówno do zjedzenia w domu jak i zabrania ze sobą na wynos. W daniu znajdziemy takie makroelementy jak magnez, żelazo, cynk i wapń. Podstawą dania jest makaron tagliatelle z mąki durum, który jest odpowiedni nawet dla osób z insulinoopornością. Makarony z mąki durum są zdrowszą wersją makaronów pszennych, a więc będą odpowiednim wyborem dla osób, które szukają zdrowszej wersji makaronu, ale nie lubią makaronów pełnoziarnistych. 

Czym jest makaron tagliatelle?

To po prostu rodzaj makaronu. Makaron tagliatelle pochodzi z Włoch z rejonu Emilia-Romagna. Ma kształt długich, płaskich wstążek. Bez problemu dostaniecie go w Lidlu i Biedronce. 

Makaron tagliatelle można przygotować na wiele wersji. Ja proponuję z brokułami i suszonymi pomidorami. U mnie wersja wegańska, ale po kilku małych modyfikacjach możecie przygotować standardową wersję. W wersji wegetariańskiej zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietanki 12 % bądź serka śmietankowego, a w wersji mięsnej zamiast tofu dodać pierś z kurczaka. 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kaloryczność – 442 kcal
  • Białko – 16 g
  • Tłuszcze – 17 g
  • Węglowodany – 50 g
  • Błonnik – 6.5 g

Składniki na makaron tagliatelle z brokułami i suszonymi pomidorami:​ 

Z podanych składników wychodzą 2 porcje:

  • 100 g makronu tagliatelle
  • 0.5 szt. cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 szt. suszonych pomidorów = ok. 45 g
  • 1/4 brokuła = ok. 125 g
  • 200 ml mleczka kokosowego light 12 %
  • 90 g tofu
  • przyprawy: sól, kurkuma

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Aby makaron miały, niższy IG warto zadbać o to, aby nie rozgotować makaronu, tak aby był al dente. (Więcej o tym jak obniżyć IG tutaj).
  • Do wody w której gotujemy makaron dodać odrobinę kurkumy, w wyniku czego, makaron będzie miał intensywny żółty kolor – można pominąć.
  • Brokuła podzielić na małe różyczki, następnie ugotować al dente.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki – nie odsączać z nadmiaru tłuszczu.
  • Podgrzać nieodsączone pomidory wraz z olejem, zeszklić cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Dodać pokrojone w kostkę tofu, podsmażyć.
  • Zawartość patelni zalać mleczkiem kokosowym. Doprawić solą.
  • Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem i różyczki brokuła.

Więcej przepisów?

Jeśli szukasz, więcej zdrowych przepisów zajrzyj do zakładki z przepisami albo zapoznaj się z naszymi e-bookami. Znajdziesz w nich 30 przepisów na każdy posiłek w ciągu dnia z wyliczoną porcją i kalorycznością.