Owsianka to jedna z najlepszych opcji na szybkie śniadanie. Sposobów na przygotowanie owsianki mamy kilka. Możemy ugotować ją na mleku krowim, roślinnym czy zalać wrzątkiem, a następnie połączyć z jogurtem. Główne rolę w owsiance stanowią dodatki przez co to jedno danie można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Dzisiaj proponuje bardzo jesienną wersję z dodatkiem m.in. fig, orzechów pekan i pestek dyni.
Owsianka jako zbilansowany posiłek
Aby owsianka była pełnowartościowym posiłkiem musimy zadbać, aby oprócz źródła węglowodanów znalazło się także białko i tłuszcze. Podstawą owsianki są płatki owsiane (węglowodany), które są źródłem błonnika dającego na długo uczucie sytości, beta-glukanu, który obniża cholesterol i witamin z grupy B. Źródłem białka może być np. serek wiejski czy jogurt i źródłem tłuszczów np. orzechy. Tak przygotowana owsianka będzie sycić na długo, a także będzie miała niski IG.
Za nietypowy kolor owsianki odpowiada dodatek kurkumy. Kurkuma jest indyjska przyprawą, która nie posiada swojego charakterystycznego smaku ani zapachu poprzez co można dodawać ją zarówno do dań słodkich jak i wytwanych.
Oprócz tego kurkumina zawarta w kurkumie (związek aktywny) odpowiada za właściwości prozdrowotne tej przyprawy m.in
🔸właściwości antyoksydacyjne, które niwelują stany zapalne (stany zapalne są podstawą wielu chorób cywilizacyjnych w tym, także otyłości!)
🔸 właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne
🔸 pozytywny wpływ na parametry metaboliczne – poziom glukozy i insuliny na czczo
👉 Jednak, aby zauważyć efekt terapeutyczny sama przyprawa nie wystarczy. Zdarza mi się usłyszeć pytanie co warto suplementować, tak więc oprócz witaminy D3 i kwasów Omega-3 (jeśli nie spożywamy ryb), w niektórych przypadkach warto rozważyć suplementację kurkuminy. Związek ten niedawno zaczął przeżywać swój renesans i jest jednym z lepiej przebadanych pod względem właściwości prozdrowotnych.
Jesienna owsianka – składniki:
- płatki owsiane – 4 łyżki
- szklanka wody – 200 ml
- miód – 1 łyżeczka
- szczypta kurkumy i soli
- serek wiejski light – opakowanie
- Dodatki: 2 figi, orzechy pekan – 3 sztuki, pestki dyni – łyżka, łyżeczka masła orzechowego
Przygotowanie owsianki:
- Płatki zagotować na wodzie z dodatkiem soli i kurkumy. Kurkuma nadaję owsiance piękny żółty kolor.
- Gdy masa zgęstnieje dodać łyżeczkę miodu i wymieszać. Masę wylać na miseczkę.
- Dodać serek wiejski i resztę dodatków.
- Gotowe!
Owsianka bez dodatków – 300 kcal, z zaproponowanymi przeze mnie dodatkami – 615 kcal.
Więcej przepisów?
Jeśli szukasz, więcej zdrowych przepisów zajrzyj do zakładki z przepisami albo zapoznaj się z naszymi e-bookami. Znajdziesz w nich 30 przepisów na każdy posiłek w ciągu dnia z wyliczoną porcją i kalorycznością.