Omlet na słodko – wersja z bananem

Fit omlet z bananem. Dietetyczne śniadania.

Omlet na słodko idealnie sprawdzi się na śniadanie, drugie śniadanie czy dzięki jego biszkoptowej konsystencji nawet jako forma ciasta. Przepis jest bardzo uniwersalny, możemy modyfikować go na wiele sposobów. W tym przypadku proponuje wersje z bananem i cynamonem 😉

Mąkę w przepisie możemy zmienić na tą, którą aktualnie mamy pod ręką. Jednak dużo lepiej sprawdzą się tu mąki zawierające gluten jak mąka pszenna, orkiszowa czy żytnia. Warto jednak wybrać tą o wyższym wskaźniku (typ 450 – 2000). Im wyższy wskaźnik, tym mąka jest bogatsza w składniki mineralne. Taka mąka jest mniej oczyszczona, a co za tym idzie zawiera, więcej składników odżywczych i błonnika.

W tej wersji banan ma funkcją słodzącą jednak możemy go zastąpić bądź pominąć. Jeśli chcecie, aby omlet był słodki, ale też zmniejszyć jego kaloryczność, możecie użyć ksylitolu albo erytrolu (na temat tych cukrów i zdrowych alternatyw dla zwykłego cukru możecie przeczytać tutaj -> Zdrowe zamienniki cukru).

Składniki na omlet:

  • Jajko – 1 szt. 
  • Mąką żytnia typ 2000 – 3 łyżki
  • Jogurt grecki – 1,5 łyżki
  • Banan – 0,5 małej sztuki (im mniej dojrzały tym lepiej)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżeczka 
  • Cynamon – ok. 1/2 łyżeczki 
  • Proszek do pieczenia – ok. 1/2 łyżeczki

Dodatki:

  • Banan – 0,5 małej sztuki
  • Kiwi – 1 sztuka
  • Serek naturalny do smarowania
  • Migdały

Przygotowanie:

  1. Połowę banana rozgnieść widelcem na gładka masę, następnie dodać jajko, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, jogurt.
  2. Rozgrzać patelnie wraz z odrobiną oleju, następnie wylać masę, nakryć i zmniejszyć ‘ogień’.
  3. Po kilku minutach przewrócić omlet na drugą stronę
  4. Gotowy omlet posmarować serkiem, nałożyć plastry banana, kiwi i migdały. Gotowe!

Jeśli brakuje Ci pomysłów na zdrowe śniadania, obiady i kolacje zajrzyj do naszego sklepiku. Znajdziesz tam e-booki z 30 przepisami na każdy posiłek.