Proste i zdrowe ciasto z cukinii

Wilgotne ciasto z cukinii. Proste i zdrowe ciasto.

Proste i zdrowe ciasto z cukinii to alternatywa dla tradycyjnego ciasta czekoladowego. Ciasto nada się nie tylko na deser, ale także na śniadanie bądź drugie śniadanie. Wszystko ze względu na wykorzystanie wysoko odżywczych produktów spożywczych.

Zamiast najczęściej używanej w wypiekach mąki pszennej typu 450 pozbawionej składników mineralnych i błonnika, używamy mąki typu 1850. Typ mąki oznacza zawartość składników mineralnych w mące. Im wyższy numerek, tym więcej składników. Dzięki temu dostarczamy do naszego organizmu m.in ważnych witamin z grupy B. Pozostałe składniki takie jak: kakao, banan i cukinia dodatkowo wzbogacają owo ciasto o składniki odżywcze.

Zamiast cukru dodajemy ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny, niż sacharoza (biały cukier), a także charakteryzuje się mniej kalorycznością. Więcej o zamiennikach cukru możecie poczytać w tym wpisie (Zdrowe zamienniki cukru, który wybrać?). Za słodycz w cieście również odpowiada banan, im ciemniejszy, tym słodszy. Jeśli nie mamy ksylitolu w domu, możecie go pominąć i dodać więcej bananów, jednak kaloryczność ciasta będzie trochę większa.  

Ciasto można posypać orzechami i gorzką czekoladą. Jednak wszystkie dodatki będą podwyższały nam kaloryczność ciasta. Bez dodatku orzechów i czekolada opcja ciasta zawiera około 200 kcal. Jeśli połączymy je z białkiem np. jogurt skyr i dodamy owoce jak truskawki, jagody czy borówki możemy skomponować zdrowy zbilansowany posiłek.

Składniki na ciasto z cukinii​

zdrowe ciasto z cukinii
  • mąka pszenna graham typ 1850 – 300g
  • cukinia – 300g (1 sztuka)
  • maślanka – 150 ml (3/4 szklanki)
  • masło – 125g (pół kostki)
  • banan – 120g (1 szt.)
  • 1 jajko
  • ksylitol – 0,5 szkl.
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • ciemne kakao – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • szczypta soli 

Jak zrobić ciasto z cukinii?

  1. Banana rozgnieć widelcem na gładkie puree.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce dużych oczkach posól i odstaw na ok. 15 minut.
  3. Połącz miękkie masło, jajka, cukier, rozdrobnionego banana i maślankę.
  4. Następnie połącz suche składniki mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i sól.
  5. Suche składniki dodaj do mokrej masy, wymieszaj i dodaj odsączone z nadmiaru wody cukinię.
  6. Piecz w temperaturze 170 stopniu ok. 50 min. (blaszka 20×30)

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie w naszych e-bookach.